Biserica "Sf.Varvara" şi "Duminica Tuturor Sfiinţilor"-Cocioc (Mănăstirea Căldăruşani)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1825
Importanta: A
Cod LMI: IF-II-m-A-15293.04
Adresa: Şos. Mănăstirea Căldăruşani 119
Localitate: sat LIPIA; comuna GRUIU
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 19-Jun-2009

Biserica schitului Cocioc este situata la cateva sute de metri la sud de manastirea Caldarusani, intre poarta de intrare a acesteia si podul peste Cociovalistea.
Prima biserica a schitului, impreuna cu cateva chilii izolate, au fost construitae in secolul XVIII, in afara incintei manastirii Caldarusani.
In anul 1825, asa cum pomeneste pisania de la intrare, fratii Ioan si Nicolae Batcoveanu, logofeti la mitropolie, au ridicat aici lacas din caramida cu o singura turla, pe locul constructiei de lemn ridicata de staretul Gheorghe.
Odata cu instalarea in chiliile din apropierea schitului Cocioc a unei tipografii a mitropoliei, activitatea culturala se intensifica in zona Caldarusanilor. Aici s-au tiparit Vietile Sfintilor si o carte de educatie, "Oglinda omului celui dinlauntru. Dupa scurta vreme tipografia a fost desfiintata. O alta tipografie, care va imprima mai ales carti cu caracter religios, si-a inceput activitatea abia in anul 1878.
In 1898 s-a restaurat biserica, peretii exteriori fiind decorati cu firide mari, iar pictura executata in tempera, a fost aplicata peste cea originala.
( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" se Gh. Graur Florescu )